Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Ενημέρωση για τις τροφικές δηλητηριάσεις | Α' Μέρος

banner roots

Ενημέρωση για τις τροφικές δηλητηριάσεις | Α' Μέρος
17.02.2017 | 18:18

Ενημέρωση για τις τροφικές δηλητηριάσεις | Α' Μέρος

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Η υγεία του ανθρώπου κινδυνεύει και από τα τρόφιμα, και για αυτό το σκοπό τα αίτια αυτά έχουν ερευνηθεί επιστημονικά και ταξινομούνται σε κατηγορίες οι οποίες επηρεάζουν επικίνδυνα την διατροφή μας. Η διατροφή μας εξαρτάται ακόμη από την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων, ενώ τα τρόφιμα ζωικής προελεύσεως είναι τα πιο ευπαθή για το πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Η είσοδος μικροβίων στα τρόφιμα λέγεται μόλυνση.

Η επιστημονική μελέτη απέδειξε ότι τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται από τους εξής παράγοντες α) από χημικές ουσίες (μίανση- ρύπανση β) από μικρόβια και τοξίνες αυτών γ)από παράσιτα, βακτηρίδια, ιούς, μύκητες. Η μόλυνση δηλ. η είσοδος μόνο του μικροβίου στο τρόφιμο δεν είναι επικίνδυνο, άλλα χρειάζεται να συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενισχύουν τη τοξικότητα ..Όπως μεγάλος αριθμός μικροβίων και διάφορες άλλες παραλήψεις κανόνων υγιεινής, κακή συντήρηση ,και ατελής βρασμός. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι οι τροφικές δηλητηριάσεις οφείλονται στην αδιαφορία και σε λανθασμένο χειρισμό των τροφίμων, από τους επαγγελματίες χειριστές στο τόπο εις τον οποίο γίνεται η παρασκευή και η διάθεση αυτών. Τα συχνότερα αίτια μικροβιακών τροφικών δηλητηριάσεων είναι τα ακάθαρτα σκεύη , τα άπλυτα χέρια ,το ανεπαρκές ψήσιμο του τροφίμου και η ακατάλληλη θερμοκρασία συντήρησης των τροφίμων. Οι τροφό δηλητηριάσεις από μικρόβια ανάλογα τη φύση του παθογόνου αίτιου.

Διακρίνονται α) σε Τροφό - λοιμώξεις, όπου το αίτιο είναι το ίδιο το ζωντανό μικρόβιο , όπως οι σαλμονελώσεις και η κλωστηριδίαση και β)- σε τροφό τοξινώσεις όπου το αίτιο είναι η τοξίνη που παράγεται από το μικρόβιο ,όπως η σταφυλο τοξίνωση και η αλλαντίαση. Η διαφορά αυτών των δυο μορφών δηλητηρίασης είναι ο χρόνος επώασης και εκδήλωσης των συμπτωμάτων από το χρόνο λήψης του Τροφίμου. Σε λοιμώξεις με ζωντανό μικρόβιο μεσολαβεί χρόνος επώασης 12-24 ώρες με εικόνα γαστρεντεριτιδος πόνο, πυρετός, εμετοί και αφορά μικρο αριθμό ατόμων, ενώ σε δηλητηρίαση με τοξίνη, η εκδήλωση της δηλητηρίασης γίνεται σε λίγες ώρες αμέσως μετά τη λήψη τροφίμου μολυσμένου με τοξίνη και αφορά 60-80% των ατόμων που έφαγαν το ίδιο τρόφιμο. Τέλος οι κυριότερες πηγές μόλυνσης των τροφίμων είναι ο εντερικός σωλήνας του ανθρώπου και των ζώων, η ρινοφαρυγγική κοιλότητα, το δέρμα και το περιβάλλον (έδαφος νερό έντομα σκόνη).

Επομένως παρά την τεχνολογική πρόοδο και έρευνα η οποία έχει συντελεστεί, οι τροφικές δηλητηριάσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και αποτελούν ένα από τα κύρια προβλήματα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας των πολιτισμένων χωρών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των τροφικών δηλητηριάσεων προέρχεται από τα μικρόβια τα οποία είναι (κόκκοι και βακτηρίδια (σαλμονέλες λιστέρια) παράσιτα ιοί μύκητες) τα οποία πρέπει να πολλαπλασιασθούν ή να μεταφερθούν τοξίνες αυτών στα τρόφιμα για να γίνουν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Κατά το στάδιο της ενημέρωσης και της πρόληψη ,πρέπει να εφαρμόζονται ορισμένα γενικά μέτρα, τα οποία αποτελούν τους βασικούς κανόνες της πρόληψης κατά των τροφικών δηλητηριάσεων ,επίσης είναι αναγκαίοι περιοδικοί αυστηροί υγειονομικοί έλεγχοι ,ενώ οι χειριστές τροφίμων θα πρέπει να κάνουν σεμινάρια ,για στοιχειώδεις γνώσεις υγιεινής των τροφίμων και κανόνων δημόσιας υγείας.

Όπως:

1- χρησιμοποιούμε τρόφιμα χωρίς επικίνδυνα μικρόβια γνωρίζοντας ότι , αυτό γίνεται με τον αυστηρό έλεγχο των ζωοτροφών , με τα σύγχρονα σφαγεία , με ειδική μεταφορά των κρεάτων με ψύξη σε ειδικά αυτοκίνητα , και πρέπει να είναι σε όλους γνωστό ότι όλα τα ευπαθή τρόφιμα θα πρέπει να είναι πάντοτε σε ψυγεία.

2- Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και συνεχής ενημέρωση όλων αυτών που ασχολούνται και χειρίζονται τρόφιμα, η μακροχρόνια εμπειρία αποδεικνύει ότι η ενημέρωση πρέπει να γίνεται από το σχολείο ,ώστε να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες τους κινδύνους της διαστροφής μας από τα μικρόβια. και μάλιστα από κακούς χειρισμούς κατά τη παρασκευή των φαγητών Έτσι, αυτοί οι οποίοι χειρίζονται τα τρόφιμα ,είτε στο σπίτι , είτε στο εστιατόριο, την καντίνα , την βιοτεχνία , την βιομηχανία θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις συνθήκες μέσα στις οποίες πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια, και συνειδητά να συμβάλουν στην πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων.

Φεβρουάριος 2017

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το