Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Πώς ο θηλασμός συμμετέχει στη διαμόρφωση των γναθοπροσωπικών χαρακτηριστικών του παιδιού μας;

the roots web banners 06

Πώς ο θηλασμός συμμετέχει στη διαμόρφωση των γναθοπροσωπικών χαρακτηριστικών του παιδιού μας;
24.09.2015 | 20:46

Πώς ο θηλασμός συμμετέχει στη διαμόρφωση των γναθοπροσωπικών χαρακτηριστικών του παιδιού μας;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

maria-apostolou    Γράφει η χειρουργός οδοντίατρος D.D.S. Μαρία Χρ. Αποστόλου

  • Τι γίνεται κατά τον θηλασμο?

Στον θηλασμό συμμετέχουν συλλογικά οι μύες της γλώσσας και των γνάθων του βρέφους. Η ισορροπία των δυνάμεων μεταξύ των μυών αυτών παίζει καταλυτικό ρόλο στην μορφοδιάπλαση των γνάθων και της υπερώας.

  • Μπορεί ο θηλασμός να καθορίσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου?

Η οροφή του στόματος (υπερώα ή ουρανίσκος) αποτελεί τμήμα της άνω γνάθου και χώρο έδρασης των άνω δοντιών. Ο θηλασμός οδηγεί στην σωστή κατανομή των μασητήριων δυνάμεων και στη σωστή θέση της γλώσσας με αποτέλεσμα την σωστή διάπλαση της γνάθου δίνοντάς μας το όμορφο και υγιές χαμόγελο.

Αντίθετα η χρήση μπιμπερό εξαναγκάζει την γλώσσα του βρέφους να δραστηριοποιείται έντονα, καταλαμβάνοντας υψηλότερη θέση στο στόμα, ώστε να μπορέσει να απομυζήσει το γάλα. Οι μασητήριες δυνάμεις γίνονται εντονότερες για τον ίδιο λόγο. Τα παραπάνω δε, σε συνδυασμό με βλαβερές στοματικές συνήθειες που οδηγούν σε αυξημένες αρνητικές πιέσεις στο στόμα, όπως θήλαστρα (πιπίλες) ή απομύζηση του δαχτύλου οδηγούν στον σχηματισμό βαθιάς υπερώας.

Παιδιά με βαθιά υπερώα έχουν αναπόφευκτα λιγότερο χώρο για την κατανομή των δοντιών με αποτέλεσμα τον συνωστισμό και ένα αποδιοργανωμένο χαμόγελο.

  • Τα «στραβά» δοντάκια είναι μόνο αισθητικό θέμα ή μήπως κρύβουν πιο σοβαρά προβλήματα?

Παρότι τα νεογιλά δόντια θα αντικατασταθούν, τα στραβά δόντια προμηνύουν την μη σωστή ανάπτυξη των γνάθων.

Μια βαθιά υπερώα μειώνει το εύρος της ρινικής κοιλότητας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ικανότητα της αναπνοής από την μύτη και οδηγεί στην στοματική αναπνοή. Σε αντίθεση με την αναπνοή από τη μύτη, κατά την στοματική αναπνοή, στους πνεύμονες φτάνει κρύος και ξηρός αέρας, που συντελεί στη μείωση της οξυγόνωσης του αίματος.

Τα στραβά δόντια επίσης διαταρράσουν την σύγκλειση των γνάθων προκαλώντας προβλήματα στη στήριξη του κρανίου. Συγκεκριμένα δυσχεραίνεται η αεροφόρος οδός των αεραγωγών και μας ωθεί σε μια πιο πρόσθια «καμπουριαστή» θέση κατά την ορθοστασία ώστε να διευκολυνθεί η αναπνοή. Ετσι οδηγούμαστε σε μακροχρόνιες ενοχλήσεις στον αυχένα και στην μέση.

  • Τελικά ποιο είναι το καλύτερο ξεκίνημα για το μωρό μας?

Ο θηλασμός καθοδηγεί την ανάπτυξη ενός σωστού οδοντικού τόξου, μέσω εξασφάλισης της ισορροπίας των μασητήριων δυνάμεων και της ομαλή σκελετικής διάπλασης των γνάθων που το περιβάλει. Αυτά αποτελούν θεμέλια της γενικότερης υγείας , βοηθώντας στην σωστή αναπνοή, μάσηση και στον ύπνο του παιδιού μας. Συστήνεται μετά από έρευνες ο θηλασμός να γίνεται για περισσότερους από 6 μήνες ώστε να μειώνονται τα παθολογικά οδοντικά τόξα.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το