Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Προετοιμασία των παιδιών για τη σχολική μάθηση

banner roots

Προετοιμασία των παιδιών για τη σχολική μάθηση
05.09.2015 | 19:31

Προετοιμασία των παιδιών για τη σχολική μάθηση

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Πέτρος Κεχαγιάς
MSc Νευροψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής

Οι άνθρωποι μαθαίνουμε από την πρώτη στιγμή της ζωής μας μετά τη γέννηση. Η μάθηση είναι μία από τις πιο χρήσιμες και ανταποδοτικές ανθρώπινες συμπεριφορές  και συμβαίνει καθημερινά στη ζωή μας, ακόμη και όταν δεν το συνειδητοποιούμε.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μαθαίνουν τον κόσμο, αλλά και το πώς να ζούνε σε αυτόν, μέσω των γονέων τους. Οι γονείς είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη να καθοδηγήσουν τη συμπεριφορά του παιδιού ώστε να είναι αποδοτική και να το βοηθήσει να προσαρμόζεται σε καινούριες καταστάσεις. Μία τέτοια καινούρια κατάσταση είναι το σχολείο.

Στο σχολείο το παιδί καλείται να ακολουθήσει ορισμένους κανόνες συμπεριφοράς και καθήκοντα τα οποία του είναι συνήθως πρωτόγνωρα. Ταυτόχρονα, πρέπει να ανταποκριθεί στον εκπαιδευτικό σκοπό της απόκτησης νέας γνώσης. Κυρίαρχο ρόλο πλέον στη ζωή του παιδιού παίζει ο δάσκαλος, όχι τόσο γιατί περνάει μαζί του αρκετές ώρες, αλλά γιατί θα είναι αυτός ο οποίος θα καθοδηγήσει πλέον τη διαδικασία της μάθησης. Ωστόσο, πολλές φορές οι μαθητές δεν είναι προετοιμασμένοι να δεχτούν αυτή την καθοδήγηση, ή ο εκπαιδευτικός δε χρησιμοποιεί τις αρμόζουσες τεχνικές και στρατηγικές για να την επιτύχει.

Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς έχουν την ευκαιρία να «δουλέψουν» με το παιδί τους και να το εισάγουν σταδιακά στη διαδικασία της απόκτησης νέας μάθησης. Οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το παιδί μάθαινε πριν ξεκινήσει το σχολείο και στο νέο τρόπο τον οποίο καθοδηγείται να υιοθετήσει είναι πολλές. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η προετοιμασία του παιδιού πριν γίνει μαθητής. Οι κηδεμόνες ενός παιδιού το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει πρώτη φορά το σχολείο, ή ακόμη και ενός μαθητή ο οποίος θα μεταβεί σε ένα καινούριο σχολικό περιβάλλον, μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω προτάσεις για την ορθή του προετοιμασία.

Γνωρίστε το νέο σχολείο: Πηγαίνετε με το παιδί σας μία βόλτα στο σχολείο στο οποίο θα γραφτεί. Εξηγήστε του τι είναι το κτίριο, γιατί έχει τόσα δωμάτια και πως θα πηγαίνει σε αυτό. Έτσι θα το βοηθήσετε να εξοικειωθεί με το περιβάλλον, ώστε να αντιμετωπίσει πιο ήπια τις πρώτες μέρες στο άγνωστο κτίριο.

Εξοικείωση με τους ενήλικες: Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράζει τις σκέψεις του και να είναι ανοιχτό στις συνομιλίες με τους ενήλικες που εμπιστεύεστε. Εξηγήστε του το ρόλο του δασκάλου και τη σχέση που θα αναπτύξει μαζί του και εάν είναι δυνατόν, γνωρίστε τον πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τομείς γνώσεων: Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ, διαβάστε βιβλία και αναζητήστε στο ίντερνετ διαφορετικών ειδών πληροφορίες. Δείξτε στο παιδί σας ότι μπορεί να ακούσει πολλά διαφορετικά πράγματα, τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα γιατί μας εξηγούν τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Πείτε του για τα διαφορετικά μαθήματα που θα παρακολουθήσει στο σχολείο και τη χρησιμότητά τους.

Αναπτύξτε τα κίνητρά του: Ασχοληθείτε με δραστηριότητες στις οποίες το παιδί σας μπορεί να τα καταφέρει και εξηγήστε του ότι αξίζει να προσπαθεί. Επιβραβεύστε τις επιτυχίες που έχει μετά από κόπο και ενθαρρύνετέ το στις αποτυχίες, προσπαθώντας να καταλάβει ότι τα λάθη μπορούν να διορθωθούν.

Οριοθετήστε τη συμπεριφορά του: Δημιουργείστε μαζί με το παιδί σας απλούς κανόνες συμπεριφοράς τους οποίους πρέπει να τηρεί και να παρακολουθεί την τήρησή τους. Η συμμετοχή του παιδιού στην κατασκευή των κανόνων θα το οδηγήσει σε μεγαλύτερη προθυμία για τη τήρησή τους, ενώ παράλληλα η παρακολούθησή τους θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί λίγο αργότερα η ικανότητα της αυτο-ρύθμισης.

Οργανώστε τη σχολική του ζωή: Αγοράστε μαζί γραφική ύλη και την τσάντα του. Συμφωνήστε από πριν τα χρήματα τα οποία μπορείτε να διαθέσετε και κάντε μπροστά του τις αριθμητικές πράξεις για τα ψώνια. Διαμορφώστε μαζί του το ημερήσιο πρόγραμμά του καθορίζοντας τις ώρες διαβάσματος, ξεκούρασης και δραστηριοτήτων ή παιχνιδιού.

Κοινωνική δικτύωση: Γνωρίστε τους καινούριους του συμμαθητές ή μαθητές μεγαλύτερων τάξεων και ζητήστε τους να μοιραστούν τις σκέψεις τους και τις εμπειρίες τους με το παιδί σας. Εστιάστε στις θετικές αναμνήσεις και προσδοκίες και αναπτύξτε τα κίνητρά του για την παρακολούθηση του σχολείου και τη γνωριμία με καινούρια παιδιά.

Κάντε τη γνώση μεταδοτική: Πριν την έναρξη του σχολείου, διαβάστε του ιστορίες ή μοιραστείτε μαζί του πληροφορίες και έπειτα ζητήστε του να σας πει ό,τι έχει μάθει. Ενθαρρύνετέ το να μεταδώσει τις πληροφορίες του και σε συγγενείς και φίλους. Ανταλλάξτε απόψεις σχετικά με το θέμα και προσθέστε κάθε φορά μία παραπάνω μικρή πληροφορία. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν μοιράζονται όσα έχουν μάθει.

Μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες τις οποίες πρέπει να αποκτήσει το παιδί στο σχολείο καθώς μεγαλώνει είναι να μάθει πώς να μαθαίνει σωστά. Για την πλήρη έκφραση αυτής λειτουργίας απαιτείται η αναμενόμενη γνωστική, βιολογική και κοινωνική ανάπτυξη, όμως οι βάσεις μπαίνουν από πολύ νωρίς, από την πρώτη επαφή του παιδιού με τη γνώση.

Η σωστή προετοιμασία του παιδιού για αυτή τη διαδικασία είναι ένα εφόδιο που θα το κουβαλάει στη μετέπειτα ζωή του.

Πέτρος Κεχαγιάς
MSc Νευροψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.
www.psychologoslimnos.weebly.com
www.mentalware.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το