Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Τα προβλήματα στον ύπνο επιδρούν στη διάθεσή μας και την ψυχολογική μας κατάσταση

banner roots

Τα προβλήματα στον ύπνο επιδρούν στη διάθεσή μας και την ψυχολογική μας κατάσταση
08.08.2015 | 16:03

Τα προβλήματα στον ύπνο επιδρούν στη διάθεσή μας και την ψυχολογική μας κατάσταση

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Πέτρος Κεχαγιάς
MSc Νευροψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.

Ο ύπνος είναι μία λειτουργία ζωτικής σημασίας για το σώμα και το μυαλό μας.

Αν και πολλές φορές, σε διάφορα στάδια και καταστάσεις της ζωής μας έχουμε παραλείψει να κοιμηθούμε σωστά το βράδυ, θεωρώντας πως η έλλειψη ύπνου δεν έχει καμία σημασία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Ένας σωστός βραδινός ύπνος μας προσφέρει πολλά οφέλη, τόσο σε σωματικό, αλλά κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο.

Αρχικά, αξίζει να ρίξουμε μία σύντομη ματιά στο τι είναι ο ύπνος και γιατί είναι χρήσιμος. Η φυσιολογική διάρκεια ενός νυχτερινού ύπνου για έναν ενήλικα είναι περίπου 8 ώρες. Σε αυτές τις 8 ώρες, το σώμα μας ξεκουράζεται καθώς ελαχιστοποιούνται οι κινήσεις που κάνουμε, συνήθως κινούμαστε, σε φυσιολογικές καταστάσεις, μόνο για να αλλάξουμε στάση. Ο ύπνος μας διέπεται από συγκεκριμένα στάδια (στάδιο 1, 2, 3, 4, και REM) σε κάθε ένα από τα οποία συμβαίνουν διαφορετικά πράγματα στο σώμα και τον εγκέφαλό μας. Μόνο στη διάρκεια του ύπνου REM βλέπουμε όνειρα, δηλαδή περίπου τέσσερεις φορές μέσα στη νύχτα. Στη διάρκεια του ύπνου REM το σώμα μας μένει ακίνητο και κινούνται μόνο τα μάτια μας, αλλά στον εγκέφαλό μας συμβαίνουν όλες αυτές οι εντυπωσιακές διαδικασίες που δημιουργούν τα όνειρα και τους εφιάλτες μας!

Ο ύπνος, και κυρίως ο ύπνος REM, βοηθάει το μυαλό μας να ανασυγκροτήσει τις πληροφορίες που αποθήκευσε μέσα στη μέρα, να διαγράψει πληροφορίες που δε του χρειάζονται, να δημιουργήσει τις αναμνήσεις μας και να επαναφέρει τη θετική μας διάθεση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όσο πιο νέος είναι ο άνθρωπος, τόσο περισσότερο χρόνο ύπνου χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Έτσι λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι αν δεν δώσουμε την ευκαιρία στο εγκέφαλό μας να «κοιμηθεί» τότε θα αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα. Το επόμενο πρωί θα έχουμε κακή διάθεση, δυσκολίες στη μνήμη, δυσάρεστο ξύπνημα, θα νιώθουμε μπερδεμένοι, αφηρημένοι ή ευέξαπτοι. Αυτά τα προβλήματα θα γίνουν φανερά τόσο σε εμάς, όσο και στους γύρω μας. Γι’ αυτό λοιπόν, μετά από έναν κακό, ή ανύπαρκτο νυχτερινό ύπνο, πρέπει να φροντίσουμε μέσα στη μέρα να αναπληρώσουμε ό,τι χάσαμε το προηγούμενο βράδυ.

Όταν όμως μένουμε άυπνοι για πολλά συνεχόμενα βράδια, τότε εξωθούμε τον οργανισμό μας σε κατάσταση σοκ. Είναι απαραίτητο να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσουν οι αϋπνίες και να ξεκινήσουμε να έχουμε έναν ολοκληρωμένο ύπνο. Για να το πετύχουμε αυτό μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειες του ύπνου μας, αλλάζοντας τη ρουτίνα πριν πέσουμε στο κρεβάτι και να προετοιμάσουμε καλύτερα το σώμα μας να κοιμηθεί με ασκήσεις χαλάρωσης και ηρεμίας. Αν αυτοί οι τρόποι αποτύχουν, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον γιατρό ή ψυχολόγο, ώστε να αναζητήσουμε μαζί την καλύτερη λύση.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ξεκούραση, τη διάθεση και τη μνήμη μας.

Ας μην τον σπαταλάμε!  

 

Πέτρος Κεχαγιάς
MSc Νευροψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.
www.psychologoslimnos.weebly.com
www.mentalware.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel