Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Οι "Κάβειροι" της Λήμνου ταξιδεύουν στην Αγγλία

banner roots

Οι "Κάβειροι" της Λήμνου ταξιδεύουν στην Αγγλία
14.09.2017 | 09:26

Οι "Κάβειροι" της Λήμνου ταξιδεύουν στην Αγγλία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Πολιτισμός

Κείμενο - Έρευνα: Χρύσα Πασιαλούδη

Οι «Κάβειροι» είναι η νέα παραγωγή της εκκεντρικής αγγλικής ομάδας Punchdrunk, η οποία απαιτεί θεατές που να αντέχουν τις προκλήσεις και να έχουν καλή φυσική κατάσταση!

Πρόκειται για μια παράσταση έξι ωρών που απευθύνεται αυστηρά σε κοινό… δύο ατόμων, τα οποία κάθε φορά μεταφέρονται σε άγνωστα σημεία του Λονδίνου για να βιώσουν μία περιπέτεια-performance που απαιτεί την απόλυτα ενεργό συμμετοχή τους. Το έργο είναι εμπνευσμένο από δύο θραύσματα της ομώνυμης χαμένης τραγωδίας του Αισχύλου για τις γυναίκες της Λήμνου, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Φέλιξ Μπάρετ. Οι «Κάβειροι», θεότητες μυστηριακής λατρείας, υπαγορεύουν μία ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθώς πρόκειται για δαιμονικά πνεύματα που μυθολογικά προέρχονται από τα βάθη της γης και της θάλασσας, ενώ σχετίζονται και με την ανακάλυψη της φωτιάς που σύμφωνα με την παράδοση έγινε στην ίδια τη Λήμνο.

Με την ομάδα Punchdrunk να κρατά καλά κρυμμένο τι θα κληθεί ο θεατής να αντιμετωπίσει, μπορούμε σίγουρα να συμπεράνουμε -με γνώμονα τις παλαιότερες παραγωγές τους- ότι δεν θα είναι κάτι εύπεπτο. Η πρωτοπόρα αγγλική ομάδα δεν θα διστάσει να τρομάξει και πάλι το κοινό, σε τέτοιο σημείο που ο φόβος θα μετατραπεί σε βίωμα...

Πριν από λίγες μέρες, πουλήθηκαν μετά από κλήρωση τα μόλις 864 εισιτήρια που κυκλοφόρησαν για τους «Κάβειρους» στην τιμή των 55 λιρών. Μάλιστα, δόθηκαν με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, που απευθύνονταν αποκλειστικά σε ενηλίκους με γερά νεύρα και καθόλου κλειστοφοβικές ή άλλες ψυχοσωματικές τάσεις. Οι θεατές θα κληθούν να παραμείνουν όρθιοι για ολόκληρη σχεδόν τη διάρκεια των έξι ωρών και να μετακινηθούν με προσωπικό κόστος σε διαφορετικές τοποθεσίες του Λονδίνου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αντιμετωπίσουν καταστάσεις που ποτέ πριν δεν έχουν βιώσει με έντονη συναισθηματική φόρτιση και σωματική προσπάθεια, καθώς γίνονται μύστες σε μία ανανεωμένη μορφή θεατρικής performance που θυμίζει Living Theatre του 1960.

Στο www.punchdrunk.org.uk/kabeiroi μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και την πρωτότυπη πολιτική των εισιτηρίων.

Αυτοί είναι οι Punchdrunk

Οι Punchdrunk, που ιδρύθηκαν το 2000 στη Βρετανία από τον Φέλιξ Μπάρετ, αντιπροσωπεύουν ένα είδος –site-specific– αντισυμβατικού θεάτρου δρόμου, όπου ο χώρος αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα και επιλέγεται με ιδιαίτερη προσοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που παίρνουν το χρόνο τους σε κάθε performance και πειραματίζονται έτσι ώστε να δημιουργήσουν κάτι εντελώς πρωτότυπο και αυθεντικό. Έχουν φανατικούς θαυμαστές που περιμένουν με αγωνία τις παραγωγές τους. Κι αυτό είναι λογικό, καθώς δεν σταματούν να παίζουν με την ψευδαίσθηση πατώντας σε μία ονειρική διάσταση. Εξάλλου, όπως δηλώνει ο Μπάρετ «αυτός είναι ο απόλυτος στόχος μας».

Το ντεμπούτο τους έγινε με το «Faust» το 2006, μέσα σ’ ένα καπνεργοστάσιο του ανατολικού Λονδίνου, όπου αναδημιούργησαν με απόκοσμο τρόπο σκηνές από το έργο του Γκαίτε. Ακολούθησε το «The Masque of the Red Death» το 2007, όπου αφηγούνταν τα short-stories του Έντγκαρ Άλαν Πόε μέσα σε μία μακάβρια παλαιική ατμόσφαιρα με συνδυασμό πολυμέσων, χορού και κλασικών σκηνών υποκριτικής. Το κοινό φορούσε λευκές μάσκες και είχε τη δυνατότητα να περιπλανηθεί στο Battersea Arts Center και να ανακαλύψει τον κόσμο του Πόε μέσα από τα μάτια των Punchdrunk.

Στο «It Felt Like a Kiss» του 2009 -ιδιαίτερα ειρωνικός ο τίτλος- οι θεατές έτρεχαν να σωθούν από έναν μασκοφόρο με αλυσοπρίονο, σε μία performance με στοιχεία τρόμου, μυστηρίου και κριτικής του αμερικανικού ονείρου που κατέρρευσε εν μια νυκτί. Ξεκινώντας από μία έρημη πιλοτή και ανεβαίνοντας στους πάνω ορόφους και δωμάτια, ο θεατής βρισκόταν σε μία άλλη, ζοφερή διάσταση, την οποία ανακάλυπτε μόνος χωρίς την παρουσία ηθοποιών. 

Πολλά γράφτηκαν και για την avant garde Off -Broadway παράσταση «Sleep no more» του 2011, βασισμένο στο «Μάκμπεθ» του Σαίξπηρ. Συνεχίζεται μάλιστα στη Νέα Υόρκη μέχρι σήμερα πέρα από τις αρχικές προσδοκίες. Σ’ ένα ειδυλλιακά σεξπηρικό περιβάλλον: Στο μπαρ ενός ξενοδοχείου που διέθετε χιτσκοκική αισθητική.Αν και η ομάδα σνομπάρει την παρουσία των κριτικών στις παραστάσεις της, αυτοί πάντοτε καταφέρνουν να εισχωρήσουν σ’ αυτές. 

Από την δικιά τους μεριά, οι Punchdrunk φροντίζουν να κάνουν… ιδιότυπες συνεντεύξεις τύπου. Για παράδειγμα στο «The Drowned Man: A Hollywood Fable» του 2013, οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν σε ένα παλιό, σκοτεινό κατάστημα επισκευής βίντεο, προκειμένου να λάβουν ένα κείμενο από τα χέρια ενός τρομακτικού ηλικιωμένου άνδρα! Το «Drowned Man» ήταν μία παραγωγή που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, βασισμένη στον «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ. Σ’ ένα χώρο 200,000 τ.μ που φιλοξενούσε έως και 600 άτομα κάθε βράδυ, το κοινό κλήθηκε να φορέσει μάσκες και να περιπλανηθεί μέσα σε πολυτελή χολιγουντιανά σκηνικά ακολουθώντας 34 ηθοποιούς, επιδρώντας μαζί τους και προσπαθώντας να βρουν στοιχεία για την μυστήρια ταυτότητα και τον πνιγμό ενός άντρα.

Ακόμη μία ιδιαίτερη παραγωγή ήταν τo «Against Captain’s Orders: A Journey into the Uncharted» του 2015 στο Εθνικό Μουσείο του Greenwich. Αρχίζοντας από ένα μικρό ταξίδι με βάρκα, παιδιά από 6 έως 12 ετών είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ιδιαίτερους χώρους γεμάτους ιστορίες πειρατών και αντικειμένων-εκθεμάτων κρυμμένων στις αποθήκες του Μουσείου.

Αν βρεθείτε στην Αγγλία και αντέχει το… στομάχι σας μην διστάσετε να «χτυπήσετε» μια παράστασή των Punchdrunk! Σίγουρα θα ανταμειφθείτε.

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το