Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Γιορτάζει ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στον Κότσινα

the roots web banners 06

Γιορτάζει ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στον Κότσινα
19.04.2017 | 17:02

Γιορτάζει ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στον Κότσινα

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Πανηγυρίζει την Παρασκευή το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στον Κότσινα της Λήμνου.

Την παραμονή της γιορτής, την Πέμπτη 20 Απριλίου, θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός στις 7:15 το απόγευμα και στη συνέχεια παράκληση, ενώ στις 7:30 το πρωί της επομένης θα τελεστούν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Λίγα λόγια για τον ναό

Πιστοί από ολόκληρη τη Λήμνο συρρέουν στο ψαροχώρι Κότσινα, να πάρουν ευλογία από το αγίασμα που αναβλύζει κάτω από το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Χτισμένος στα σωθικά ενός φρουρίου του 13ου αιώνα, του μοναδικού στην Ελλάδα κάστρου που έχει ανεγερθεί πάνω σε τεχνητό λόφο, ο μικρός ναός ανοικοδομήθηκε τη δεκαετία του ’50 στη θέση παλαιότερου, με χορηγίες ομογενών από την Αμερική και την Αυστραλία και έχει ανακαινιστεί πρόσφατα.

Από τη μακρόχρονη ιστορία του ναού σήμερα έχει σωθεί μόνο τμήμα βυζαντινού επιστυλίου και, κυρίως, το υπόγειο αγίασμα από όπου πήρε την ονομασία Ζωοδόχος Πηγή. Αμέτρητα είναι, σύμφωνα με την παράδοση, τα-εξήντα τέσσερα-χτιστά σκαλοπάτια που οδηγούν τον προσκυνητή από τον εξωνάρθηκα της εκκλησίας κάτω σε έναν τετράγωνο χώρο με θολωτή, κοδωνόσχημη οροφή. Η πηγή του γλυκού νερού, στην ίδια στάθμη με την επιφάνεια της θάλασσας, καλύπτεται από στόμιο πηγαδιού.

Την Λαμπροπαρασκευή, δηλαδή την Παρασκευή της Διακαινησίμου, γίνεται στον Κότσινα μεγάλο πανηγύρι με ζωοπανήγυρη και οι Λημνιοί από κάθε άκρη του νησιού κατεβαίνουν στο αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής. (Πηγή πληροφοριών: limnosguide.gr)

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το