Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στην κορυφή του κόσμου – Ποια η σχέση του με τη Λήμνο;

the roots web banners 06

Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στην κορυφή του κόσμου – Ποια η σχέση του με τη Λήμνο;
20.01.2016 | 17:58

Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στην κορυφή του κόσμου – Ποια η σχέση του με τη Λήμνο;

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Το διεθνές περιοδικό Conde Nast Traveler τοποθετεί στην πρώτη θέση των πιο κομψών και αριστοκρατικών ξενοδοχείων του πλανήτη τη Μεγάλη Βρετανία και εμείς  ξεφυλλίζουμε την ιστορία της...

Δώδεκα χρόνια μετά τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, το 1842, ένας εύπορος Έλληνα της Διασποράς, ο Αντώνης Δημητρίου από τη Λήμνο, αγοράζει µια µεγάλη έκταση απέναντι από τα καινούργια Aνάκτορα, για να χτίσει µια έπαυλη ανάλογη της οικονοµικής και κοινωνικής θέσης του. Τα σχέδια του κτιρίου, αφού εγκρίθηκαν από τον βασιλιά, τα ανέλαβε ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν. Ο Χάνσεν δημιούργησε ένα εμβληματικό κτίριο 2.750 τετραγωνικών µέτρων, µε 90 δωµάτια και δυνατότητες επιπλέον επέκτασης. Η έπαυλη κατοικήθηκε μόνο για τέσσερα χρόνια.

Το 1852 πέρασε στα χέρια ενός πλούσιου εμπόρου από τη Σµύρνη, ο οποίος την ενοικίασε στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Το 1874, ο Ευστάθιος Λάμψας αγόρασε την κατοικία στην οποία στεγάζεται πια το ιστορικό ξενοδοχείο της πόλης, το ανακαίνισε και το ονόμασε «Ξενοδοχείον Μεγάλης Βρετανίας».

Η Μεγάλη Βρετανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ελληνική ιστορία: Κατά τις πρώτες ημέρες των Δεκεμβριανών, μία από τις σουίτες του ξενοδοχείου χρησίμευσε ως αρχηγείο του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Bρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι. Το ΕΑΜ τοποθέτησε εκρηκτικά στα θεμέλια του ξενοδοχείου με σκοπό τη δολοφονία του Τσόρτσιλ. Εκεί έμεινε τους πρώτους µήνες της Μεταπολίτευσης ο Κωνσταντίνος Καραµανλής. Και τέλος, από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκφώνησε το µήνυµά του, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, το 1974, προς τον ελληνικό λαό.

Η λίστα του Conde Nast Traveler με τα πιο κομψά ξενοδοχεία του πλανήτη έχει ως εξής:

1. Μεγάλη Βρετανία - Αθήνα

2. Hotel 1898 - Βαρκελώνη

3. The Royal Hawaiian - Οahu, Ειρηνικός

4. Fairmont Banff Springs - νήσος Μπάφιν, Καναδάς

5. El Convento - Cusco, Περουβιανές Άνδεις

6. Taj Lake Palace - Udaipur, Ινδία

 

Πηγή: doctv.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το