Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ιστορίες>>Γενάρης 2004: Όταν μετεωρολογική βόμβα χτύπησε τη Λήμνο

banner roots

Γενάρης 2004: Όταν μετεωρολογική βόμβα χτύπησε τη Λήμνο
10.01.2017 | 22:27

Γενάρης 2004: Όταν μετεωρολογική βόμβα χτύπησε τη Λήμνο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ιστορίες

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Ιανουαρίου 2004, όταν το νησί της Λήμνου κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις πρώτες πρωινές ώρες λόγω σφοδρής χιονοθύελλας, που είχε ως αποτέλεσμα να κοπούν στα δύο οι κολόνες της ΔΕΗ...

Ο τότε Έπαρχος Θεόδωρος Μπαβέας και ο προϊστάμενος του τµήµατος πολιτικής προστασίας κ. Πέτρος Παπούλκας από τις 04:00 π.µ. της 22-1-2004 κινητοποίησαν όλα τα διατιθέµενα µέσα αποχιονισµού του Επαρχείου µε τη βοήθεια των δήµων, στρατού, αεροπορίας και πολλών ιδιωτών, ώστε να διατηρηθεί ανοικτό το κεντρικό Επαρχιακό δίκτυο και η επικοινωνία µε το νοσοκοµείο του νησιού µας.

Με αφορμή την κακοκαιρία που τις τελευταίες ημέρες πλήττει το νησί ο κ. Μπαβέας θυμάται και αναφέρει:

«Η σφοδρή χιονοθύελλα η οποία χαρακτηρίστηκε ως µετεωρολογική βόµβα στο Β.Α. τµήµα της Μεσογείου. Είχε ως συνέπεια τη καταστροφή του µεγαλύτερου µέρους του δικτύου διανοµής της ΔΕΗ. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα να τεθεί εκτός λειτουργίας κάθε κοινωνική και ανθρώπινη δραστηριότητα στην Επαρχία µας

1. Έκλεισαν τα σχολεία.

2. Διεκόπη η θέρµανση και παροχή νερού και καυσίµων.

3. Διεκόπησαν οι τηλεφωνικές συνδέσεις.

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι κεντρικοί οδικοί άξονες παρέµειναν ανοικτοί.

Μετά από την συνεχή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, την αδυναµία αποκατάστασης των βλαβών από τα τακτικά συνεργεία της ΔΕΗ και τη διόγκωση των προβληµάτων συγκλήθηκε έκτακτο διευρυµένο συντονιστικό επαρχιακό όργανο, στο Γραφείο του Επάρχου, στο οποίο συµµετείχαν ο Έπαρχος και οι προϊστάµενοι του Επαρχείου, ο στρατιωτικός διοικητής, οι Δήµαρχοι, ο Δ-της της αστυνοµίας, ο Λιµενάρχης, ο Δ-της Πυροσβεστικής και ο προϊστάµενος ΔΕΗ και ΟΤΕ. Μετά από σύντοµη ενηµέρωση και εκτίµηση της καταστάσεως αποφασίστηκε:

α. Η συνέχιση των προσπαθειών για τη διατήρηση του οδικού δικτύου.

β. Η υποβολή αίτησης προς τη Νοµαρχία, Περιφέρεια και Υπουργείο Αιγαίου για την άµεση αποστολή ενισχύσεων σε προσωπικό και µέσα για την αποκατάσταση των ζηµιών του δικτύου διανοµής ρεύµατος στο νησί.

Η ανταπόκριση των προϊσταµένων αρχών υπήρξε άµεση με την άφιξη ενισχύσεων στο νησί µας».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400