Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Η βία δεν έχει άκρα, του Σταύρου Τσακυράκη
Η βία δεν έχει άκρα, του Σταύρου Τσακυράκη
21.09.2013 | 12:55

Η βία δεν έχει άκρα, του Σταύρου Τσακυράκη

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Σταύρος Τσακυράκης

Δεν είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που ένας πολίτης πέφτει θύμα δολοφονικής πολιτικής μισαλλοδοξίας. Η δολοφονία, ωστόσο, του Παύλου Φύσσα αποτελεί νέα κλιμάκωση της βίας. Σε αντίθεση με τις δολοφονίες από παράνομες οργανώσεις, αυτή συδέεται με τη μισαλλοδοξία ενός φασιστικού κόμματος που έχει σημαντική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο και φέρεται να έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα.

Προφανώς υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας από το απόλυτο Κακό. Το ζήτημα, όμως, είναι με ποιον τρόπο θα την υπερασπισθούμε. Πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα (να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, να αντιμετωπισθεί ως εγκληματική οργάνωση, να ψηφιστεί αυστηρότερος αντιρατσιστικός νόμος). Άλλοι, εν μέσω αλληλοκατηγοριών για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την άνοδο του φασισμού, καλούν σε ενιαία πολιτική στάση και δράση.

Κατά την άποψή μου, η υπεράσπιση της δημοκρατίας δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν καταστεί εμφανές και δεν γίνει αποδεκτό ένα θεμελιώδες στοιχείο της φιλοσοφίας της: η άρνηση κάθε μορφής βίας. Στο σημείο αυτό ο φασισμός βρίσκεται στο άλλο άκρο. Επειδή αρνείται ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αξία, είναι σύμφυτος με κάθε μορφή βίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ευθύνεται για τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της ανθρωπότητας.

Το δράμα της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας μας είναι η ανοχή πρακτικών επιβολής και βίας και συχνά η ιδεολογική δικαιολόγησή τους. Δεν θα αντιταχθούμε αποτελεσματικά στο φασισμό, ξεχωρίζοντας τη δική του βία από τη βία άλλων. Μπορούμε να αποκαλύπτουμε ότι είναι η πλέον διαστροφική και επικίνδυνη, αλλά δεν θα πείσουμε, ιδιαίτερα τους νέους, αν κάνουμε εκπτώσεις στην καταδίκη κάθε μορφής βίας. Για τα πολιτικά κόμματα οι διακρίσεις των άκρων μπορεί να έχουν νόημα, για τις πράξεις βίας δεν έχουν κανένα.

 

Ποια η άποψη σας για τους ισχυρισμούς του Αρτέμη Σώρρα περί των 600 δις;

Τον πιστεύω, ισχύουν οι ισχυρισμοί του(4.2%)
Δεν τον πιστεύω, είναι όλα ψέματα(95.8%)
Δεν τον γνωρίζω(0%)
Συνολικές ψήφοι: 24
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Φεβρουαρίου 10, 2017