Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Τεχνικές ενίσχυσης της αναγνωστικής ευχέρειας και της κατανόησης κειμένου

banner roots

Τεχνικές ενίσχυσης της αναγνωστικής ευχέρειας και της κατανόησης κειμένου
21.10.2017 | 12:43

Τεχνικές ενίσχυσης της αναγνωστικής ευχέρειας και της κατανόησης κειμένου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει η Πηνελόπη Τσακανίκα, Ειδική Παιδαγωγός

Ένας αριθμός μαθητών και ειδικότερα οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες (Μ.Δ), αδυνατεί να κατανοήσει τα κείμενα που διαβάζει με αποτέλεσμα να αποφεύγει το διάβασμα, είτε πρόκειται για σχολικά κείμενα είτε για οποιοδήποτε εξωσχολικό βιβλίο.

Η κατανόηση ενός κειμένου οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στην αναγνωστική ευχέρεια του παιδιού. Αν ένας, λοιπόν, μαθητής διαβάζει συλλαβιστά, αντικαθιστά ή παραλείπει λέξεις ή συλλαβές ή ακόμη και ολόκληρες προτάσεις ή γενικότερα ¨χάνεται¨ στις γραμμές του κειμένου, όπως συμβαίνει, συνήθως, σε μαθητές με Μ.Δ, τότε όπως είναι αναμενόμενο, το νόημα του κειμένου που διαβάζει αλλοιώνεται, είτε στο σύνολο του  είτε σε ένα μέρος αυτού.

Ειδικότερα, η κατανόηση ενός κειμένου, μπορεί να θεωρείται από ορισμένους ως μια απλή διαδικασία που συντελείται αυτόματα, στην πραγματικότητα, όμως, το παιδί πρέπει να είναι σε θέση να αποκωδικοποιεί τα γράμματα, ενώ, παράλληλα συνδέει τις λέξεις με τις υπάρχουσες γνώσεις του και το λεξιλόγιό του.

Πώς μπορούμε (εκπαιδευτικοί και γονείς) να βοηθήσουμε το παιδί;

Για τα παιδιά στις μικρότερες τάξεις του δημοτικού, αρχικά, είναι πολύ βοηθητικό η πρώτη ανάγνωση να γίνεται από τους ενήλικες. Εν συνεχεία παροτρύνουμε το παιδί να προβεί σε σιωπηρή ανάγνωση του κειμένου, δίνοντάς του τον απαραίτητο χρόνο. Ακολουθεί η φωναχτή ανάγνωση. Ορισμένες φορές η ταυτόχρονη ή εναλλάξ ανάγνωση (με τον ενήλικα) είναι ιδιαιτέρως διασκεδαστική για τα παιδιά. Έπειτα ρωτάμε το παιδί αν υπάρχουν στο κείμενο άγνωστες, για αυτό, λέξεις για να του τις εξηγήσουμε, πριν προβούμε στις ερωτήσεις ελέγχου της κατανόησης.

Προτιμούμε τα απλά κείμενα, γραμμένα με μεγάλη και χρωματιστή γραμματοσειρά, ενώ καλό θα ήταν να συνοδεύονται από εικόνες που κινητοποιούν το ενδιαφέρον του παιδιού, αποφεύγοντας τον ¨τρόμο¨ που προκαλούν τα πυκνογραμμένα κείμενα. Τα παραμύθια ενδείκνυνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Τέλος μπορούμε να πούμε στο παιδί να ζωγραφίσει κάτι σχετικό με αυτό που διάβασε.

Για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού μπορούμε:

  • να επιλέγουμε κείμενα με απλό νόημα και ευχάριστα ως προς το περιεχόμενο (ο βαθμός δυσκολίας του κειμένου θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες του παιδιού)
  • να εντοπίζουμε και να εξηγούμε άγνωστες λέξεις
  • να υπογραμμίζουμε λέξεις - κλειδιά
  • αν το κείμενο είναι μεγάλο να βρίσκουμε λέξεις - κλειδιά από κάθε παράγραφο ή να  γράφουμε έναν τίτλο δίπλα από κάθε παράγραφο
  • να εντοπίζουμε το κεντρικό θέμα κάθε παραγράφου
  • να απευθύνουμε απλές ερωτήσεις στο παιδί
  • να ζητήσουμε από το παιδί να πει με δικά του λόγια (αναδιήγηση ιστορίας) αυτό που διάβασε
  • Τέλος μπορούμε να υποβάλλουμε ερωτήσεις στο παιδί που δεν σχετίζονται με το κείμενο. Με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε σε βάθος αν το παιδί κατανόησε το εκάστοτε κείμενο ή όχι.

________________________________________

Η Πηνελόπη Τσακανίκα είναι Ειδική Παιδαγωγός, Απόφοιτη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής - Ειδική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Εξειδικευμένη Επιμόρφωση σε θέματα Διδακτικών Παρεμβάσεων και Συμβουλευτικής Γονέων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το