Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Μαθητές με «προκλητική συμπεριφορά» στο σχολείο και τρόποι αντιμετώπισης από τους εκπαιδευτικούς

banner roots

Μαθητές με «προκλητική συμπεριφορά» στο σχολείο και τρόποι αντιμετώπισης από τους εκπαιδευτικούς
23.09.2017 | 16:34

Μαθητές με «προκλητική συμπεριφορά» στο σχολείο και τρόποι αντιμετώπισης από τους εκπαιδευτικούς

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει η Πηνελόπη Τσακανίκα, Ειδική Παιδαγωγός

Οι μαθητές με «προκλητική συμπεριφορά» αποτελούν κατά κάποιον τρόπο «πρόκληση» για τους εκπαιδευτικούς ακόμη και για τους πιο έμπειρους, καθώς η συμπεριφορά αυτή τις περισσότερες φορές διαταράσσει την εύρυθμη και εύρωστη λειτουργία τόσο της σχολικής τάξης όσο και του σχολικού πλαισίου γενικότερα, ενώ, παράλληλα, θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα τους καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί αισθάνονται ανήμποροι να διαχειριστούν την όλη κατάσταση ή φαίνεται να έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου της, βλέποντας ότι οποιαδήποτε μέθοδο κι αν χρησιμοποίησαν δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο όρος «προκλητική συμπεριφορά»

Με  τον όρο «προκλητική συμπεριφορά» αναφερόμαστε σε περιπτώσεις μαθητών όπου εκδηλώνουν συμπεριφορές που περιλαμβάνουν, κυρίως, ανυπακοή ως προς την ακολουθία κανόνων και κοινωνικών συμβάσεων, επιθετική συμπεριφορά και υβριστικό λεξιλόγιο, οι οποίες δυσχεραίνουν  σε μεγάλο βαθμό την ομαλή προσαρμογή τους σε σχολικό και κοινωνικό πλαίσιο, αλλά και την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

Εντοπισμός της πηγής της προκλητικής συμπεριφοράς

Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να διαπράξει ένας εκπαιδευτικός θα ήταν να προσπαθήσει να διαχειριστεί την συμπεριφορά αυτή του μαθητή εφαρμόζοντας οποιαδήποτε συμπεριφοριστική ή άλλη μέθοδο, χωρίς να έχει επιδιώξει να ανιχνεύσει τις βαθύτερες αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτήν, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του οικογενειακού και κοινωνικού περιγύρου όπου το παιδί αναπτύσσεται και αλληλεπιδρά, καθώς σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα αυτών των μεθόδων θα είναι από προσωρινά έως ανεπαίσθητα.

Λόγοι εκδήλωσης της «προκλητικής συμπεριφοράς»

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η αδυναμία σύναψης διαπροσωπικών σχέσεων, η αδυναμία να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του ακαδημαϊκού προγράμματος, η βίωση συνεχών συναισθημάτων ματαίωσης, η αρνητική «αυτοεικόνα» και το διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον είναι ορισμένοι από τους πιο συχνούς λόγους που θα οδηγήσουν το μαθητή να εκδηλώσει την εν λόγω συμπεριφορά, γιατί μέσω αυτής επιδιώκει την προσέλκυση την προσοχής των άλλων έστω και με αρνητικό τρόπο.

Διατήρηση της ψυχραιμίας

Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει ο εκπαιδευτικός είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Οι φωνές, οι απειλές και η τιμωρία εκτός του ότι δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την συμπεριφορά αυτή του μαθητή, γιατί πραγματικά εκείνο που επιζητεί είναι να δει τον εκπαιδευτικό να χάνει την αυτοκυριαρχία του, δίνοντας του την εντύπωση ότι εκείνος είναι αυτός που «κινεί τα νήματα».

«Προσωρινή υποχώρηση»

Εάν η συμπεριφορά του μαθητή δεν θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα του ίδιου ή άλλων μαθητών, ο εκπαιδευτικός μπορεί να αγνοήσει προσωρινά τη εν λόγω συμπεριφορά, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή προς συζήτηση με τον μαθητή, έπειτα από εξομάλυνση του κλίματος στην τάξη ή στον χώρο που θα εκδηλωθεί αυτή.

Δημιουργία κλίματος ισοτιμίας

Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη της θεραπείας, γι΄αυτό ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να οικοδομήσει ένα τέτοιο κλίμα στην τάξη όπου θα δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να μετέχει ως ισότιμο μέλος αυτής, βιώνοντας θετικά συναισθήματα που θα τον οδηγήσουν σταδιακά στην εγκατάλειψη ή περιορισμό της «προκλητικής συμπεριφοράς».

Συνεργασία με τους γονείς

Η συνεργασία με τους γονείς αποτελεί το άλφα και το ωμέγα μιας αποτελεσματικής παρέμβασης σε οποιοδήποτε θέμα αναφορικά με το παιδί, καθώς τα αποτελέσματά της επεκτείνονται στον οικογενειακό περίγυρο και δεν περιορίζονται μόνο σε σχολικό επίπεδο ή και το αντίστροφο, παγιώνοντας την επιθυμητή συμπεριφορά.

Αύξηση «χρόνου αναμονής»

Δυστυχώς δεν υπάρχει εκείνο το μαγικό ραβδάκι που θα το κουνήσουμε και ως δια μαγείας θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γι΄ αυτό ο εκπαιδευτικός, αφενός, πρέπει να επιδείξει μεγάλη υπομονή, αφετέρου, να παρατείνει τα χρονικά περιθώρια εμφάνισης της επιθυμητής συμπεριφοράς ή βελτίωσης της υφιστάμενης. Την ίδια στάση θα πρέπει να τηρήσει αναφορικά με την μέθοδο τροποποίησης της συμπεριφοράς που θα χρησιμοποιήσει πριν την χαρακτηρίσει ως επιτυχημένη ή αποτυχημένη και προβεί σε αντικατάστασή της.

_________________________________

Η Πηνελόπη Τσακανίκα είναι Ειδική Παιδαγωγός, Απόφοιτη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής- Ειδική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel