Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Αφιέρωμα στο Πάσχα: Μεγάλη Παρασκευή

banner roots

Αφιέρωμα στο Πάσχα: Μεγάλη Παρασκευή
29.04.2016 | 00:07

Αφιέρωμα στο Πάσχα: Μεγάλη Παρασκευή

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Τη Μεγάλη Παρασκεύη έχουμε την Κορύφωση του Θείου Δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Ιησού στην μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωσή Του, την Αποκαθήλωση και τελικά την Ταφή Του.

Αποτελεί για τους Χριστιανούς την πιο «θλιμμένη» ημέρα του χρόνου, ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας, οι καμπάνες της εκκλησίας κτυπούν με πένθιμο κτύπο. Λόγω της πένθημης ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Ενώ οι άντρες δεν ασχολούνται με μαστορέματα και ιδιαίτερα με καρφώματα που παραπέμπουν στον τρόπο θανάτου του Χριστού. Είναι η ημέρα που οι γυναίκες πηγαίνουν με λουλούδια στην εκκλησία για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Διάφορα λουλούδια όπως αγριολούλουδα, παπαρούνες, βιολέτες, μαργαρίτες, δενδρολίβανα, σκυλάκια, ανεμώνες, πασχαλιές, κρίνους, άνθη λεμονιάς, τριαντάφυλλα κ.α. πλέκονται σε στεφάνια για να στολίσουν τον Επιτάφιο, ενώ παράλληλα ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγίας. Τα λουλούδια του Επιταφίου ονομάζονται Χριστολούλουδα, Σταυρολούλουδα και τους αποδίδεται μεγάλη θαυματουργός Δύναμη.

Με το που ολοκληρωθεί ο στολισμός του Επιταφίου, οι πιστοί προσκυνούν ενώ τα παιδιά περνούν από κάτω «για να τους αγγίξει η χάρη». Το απόγευμα στην περιφορά του Επιταφίου οι πιστοί ακολουθούν σε πομπή ενώ άλλοι περιμένουν να προσκυνήσουν ενώ γυναίκες ραίνουν την πομπή με αρώματα. Στις πόλεις όπου υπάρχουν πολλές ενορίες, οι Επιτάφιοι συγκεντρώνονται στο τέλος στην κεντρική πλατεία και ψέλνουν όλοι οι πιστοί θρήνους, ενώ σε μερικές εκκλησίες απλώς περιφέρεται γύρω απο την εκκλησία.

Τη Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου, σε πολλές περιοχές έχουμε το έθιμο με το «κάψιμο» του Ιούδα, ενώ στην Ύδρα, έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο καθώς ο Επιτάφιος μπαίνει στην θάλασσα και εκεί διαβάζεται η ακολουθία του.

Η Μεγάλη Παρασκευή, μέρα μεγάλης νηστείας, κατά την οποία νηστεύουμε και το λάδι.

 

Πηγή: arive.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το