Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Την ερχόμενη Παρασκευή οι πληρωμές των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων

banner roots

Την ερχόμενη Παρασκευή οι πληρωμές των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων
01.12.2015 | 08:34

Την ερχόμενη Παρασκευή οι πληρωμές των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων και θα έχουν ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, για τις βοσκήσιμες γαίες υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

Ο Ευάγγελος Αποστόλου, πρόσθεσε ότι την Τετάρτη αναρτώνται οι πίνακες των δικαιούχων ανά ΑΦΜ και υποστήριξε, ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων, αλλά συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, ώστε να καταβληθεί το 90% και όχι το 70% των επιδοτήσεων.

«Το επόμενο διάστημα 1,2 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική περιφέρεια» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων με την ένταξή τους στις βοσκήσιμες, αλλά αντιθέτως ισχυροποιούνται τα δικαιώματα του δημοσίου σε αυτές.

«Συνδέουμε μια υφιστάμενη εδώ και 100 περίπου χρόνια κατάσταση με τη νομοθεσία του κράτους», τόνισε ο Ευάγγελος Αποστόλου.
Εργαλείο για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, κυρίως της εκτατικής, την ορθολογική αξιοποίηση και την προστασία των γαιών, των δασικών εκτάσεων και της αειφορίας των εδαφών, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης χαρακτήρισε «λανθασμένη» την εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις, και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την συνειδητή, όπως υποστήριξε επιλογή, να μην επιδοτείται η παραγωγή, αλλά οι εκτάσεις, κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά για τους νέους κυρίως παραγωγούς που επιθυμούν να δημιουργήσουν.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πληθώρα των τροπολογιών άλλων υπουργείων που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο.

«Αποσπασματική συρραφή των νόμων της προηγούμενης κυβέρνησης» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου, η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή και υποστήριξε, "ότι δεν είναι ικανό ούτε το χάπι να χρυσώσει μπροστά στην φοροεπιδρομική και εισφοροεισπρακτική λαίλαπα μέτρων, που ετοιμάζει η κυβέρνηση".

Η εισηγήτρια της ΝΔ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, «για απίστευτη αβελτηρία στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου, με θλιβερή συνέπεια, όπως είπε, ενάμιση μήνα μετά την πάγια πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων, να μην έχει καταβληθεί ούτε ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς».

Την δημιουργία κινητών σφαγείων για την διευκόλυνση των νησιών και των ορεινών περιοχών, ώστε να μειωθεί το κόστος της κτηνοτροφικής παραγωγής ζήτησε κατά την αγόρευσή του ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Νικόλαος Μίχος. Ο Νικόλαος Μίχος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λαμβάνει «εντολές από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ζήτησε να δοθούν άδειες σε πρόχειρες εγκαταστάσεις, ενώ ανέφερε, ότι γίνεται παράνομη διέλευση κοπαδιών από την Αλβανία που περνάνε μέσα από εθνικούς δρυμούς.

«Με αδιαφανείς διαδικασίες διανέμετε δικαιώματα ενισχύσεων που θα ισχύσουν για έξι χρόνια» ανέφερε στην αγόρευσή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης. Ο Μιχάλης Τζελέπης, εξέφρασε την διαφωνία του με την επιβολή φοροεισπρακτικών μέτρων στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και τόνισε ότι η ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα είναι αναγκαία με δεδομένο, ότι η χώρα εισάγει το 80% του βόειου και το 70% του χοιρινού κρέατος. Πρότεινε, τέλος, την δημιουργία εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.

Την άμεση καταβολή των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες ζήτησε στην αγόρευσή της η ειδική αγορητής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, η οποία δήλωσε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Η Κατερίνα Μάρκου υποστήριξε, ότι η πολιτική για τα βοσκοτόπια πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο εθνικό σχέδιο που θα παρέχει κατευθύνσεις στους κτηνοτρόφους για το είδος της εκμετάλλευσης και των ζώων, που θα φροντίζει για την ανάπαυση των βοσκοτόπων, ενώ θα εξετάζει θέματα εκπαίδευσης και οργάνωσης της παραγωγής.

«Οι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη την χώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο, εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εφαρμόζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου», υποστήριξε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ βουλευτής Νικόλαος Μωραΐτης. Ο Νικόλαος Μωραΐτης υποστήριξε ότι απαιτείται μια άλλη πολιτική, η οποία μπορεί να συμβάλει στη διατροφική αυτάρκεια του λαού, στη διασφάλιση βιώσιμου εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους, την προστασία ζωικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος.

Στην ελλειμματική παραγωγή, εστίασε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης και τόνισε ότι το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου έχει ανέλθει στα 2 δισ. το χρόνο και επιβάλλεται να αυξηθεί η συμμετοχή της κτηνοτροφίας. Ο Γιώργος Λαζαρίδης πρότεινε να θεσμοθετηθούν ετήσιοι έλεγχοι σε κάθε κτηνοτροφική μονάδα, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η κατανομή των επιδοτήσεων.

Την αντίθεσή του με την μεταφορά αρμοδιοτήτων από τους δήμους στην περιφέρεια, εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας. Τάχθηκε υπέρ του χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων ως βοσκήσιμων, αλλά με αυστηρούς ελέγχους και υποστήριξε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και του περιβάλλοντος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel