Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Τελεσίγραφο: Ή συμφωνία ή τέλος στο πρόγραμμα

banner roots

Τελεσίγραφο: Ή συμφωνία ή τέλος στο πρόγραμμα
29.05.2015 | 08:49

Τελεσίγραφο: Ή συμφωνία ή τέλος στο πρόγραμμα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Τελευταία προθεσμία στην ελληνική πλευρά, ότι εάν δεν κλείσει έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη η συμφωνία τότε το τρέχον πρόγραμμα χάνεται, απηύθυνε το EuroWorking Group προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γ. Χουλιαράκη.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο ότι μετά τις 4 Ιουνίου δεν θα υπάρχει χρόνος προκειμένου η συμφωνία να λάβει τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκήθηκε αυστηρή κριτική για τη στάση της Αθήνας στα θέματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού και του πλεονάσματος.

Η απώλεια του προγράμματος σημαίνει ότι η Ελλάδα χάνει τα 1,8 δισ. της εναπομείνασας δόσης από τον ΕΤΧΣ και τα 10,9 δισ. που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, που είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου.

Η πιθανότητα να χαθεί το πρόγραμμα θα οδηγούσε σε αποκλεισμό της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, αλλά και σε ακόμα μεγαλύτερη σύσφιγξη της ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ.

Συνεπώς, μη εκταμίευση μέσα στο Ιούνιο σημαίνει και χρεοκοπία, καθώς θα είναι σχεδόν αδύνατον η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της, εξυπηρετώντας το χρέος και πληρώνοντας μισθούς και συντάξεις.

Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών παίζει, όπως λένε, η πλήρης τήρηση από όλους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή φέρεται να προκάλεσε και την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αλ. Τσίπρα, της καγκελάριου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ.
Κομισιόν

Νωρίτερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έκρινε ότι είναι "δυνατή" η επίτευξη μιας συμφωνίας, όμως, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η Αθήνα, "δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου".

"Αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχουν ουσία", είπε στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Δρέσδη, μία ημέρα μετά τη διάψευση των πιστωτών της Ελλάδας ότι συντάσσεται ήδη ένα προσχέδιο συμφωνίας.

"Εάν η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε κατάσταση στασιμότητας θα σας το έλεγα", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για τη φορολόγηση και το θέμα των συντάξεων.

Η Ελλάδα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα των συνομιλιών της συνόδου της G7 στη Δρέσδη της Γερμανίας, όμως κυριαρχεί στις συζητήσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, υποστήριξε ότι έχει μεν πραγματοποιηθεί πρόοδος, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς.

Το Βrussels Group συνεχίζει τη δουλειά του, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι στο επίκεντρο βρίσκονται ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και χρειάζεται "περαιτέρω πρόοδος" στις τεχνικές διαβουλεύσεις, ήταν το μήνυμα της Επιτροπής.

ΔΝΤ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι "μια πιθανότητα".

"Μια τέτοια έξοδος δεν θα είναι ένας υγιεινός περίπατος, αλλά πλέον δεν θα σηματοδοτήσει "το τέλος του ευρώ", πρόσθεσε.

Επίσης εκτιμά ότι δεν είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, επισημαίνοντας ότι μετά τα θετικά σημάδια που διαφάνηκαν εδώ και 10 μέρες από την Αθήνα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν απογοητευτικά σημάδια.

Διαβάστε: Λαγκάρντ: Η έξοδος της Ελλάδας είναι πιθανή

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος για να καλυφθεί. Απέφυγε να θέσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για συμφωνία, αναφέροντας ότι η δουλειά που γίνεται είναι έντονη.

Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε στην ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν κλείσει η συμφωνία εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα σημειώνει ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν πιέσεις στα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει το "ασφάλιστρο κινδύνου" που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα των χωρών αυτών, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα και συνακόλουθα στο κόστος δανεισμού των κρατών.

Αθήνα: Συμφωνία έως την Κυριακή

Διαφορετική είναι η ατμόσφαιρα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία εκπέμπει το μήνυμα ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ζήτημα ημερών, δίνοντας μάλιστα και χρονικό ορόσημο: Την προσεχή Κυριακή.

Ο Γ. Σακελλαρίδης, τόνισε ότι "η κυβέρνηση δεν δέχεται εκβιασμούς από κανέναν και δεν εκβιάζει", κάνοντας λόγο για ανεύθυνες φωνές σε Ελλάδα και εξωτερικό με κινδυνολογικές δηλώσεις.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους που θα λύνει όλα τα ζητήματα. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έως την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει, ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα χρεοκοπίας. (Διαβάστε αναλυτικά)

Από την πλευρά του, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνει, αφού αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν θα φθάσουν σε τελική συμφωνία, ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη για να αποσοβήσει μια χρεοκοπία.

 

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel