Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Σφραγίδα στις πρόωρες εκλογές βάζει η Βουλή των Κοινοτήτων

banner roots

Βρετανία: Σφραγίδα στις πρόωρες εκλογές βάζει η Βουλή των Κοινοτήτων
19.04.2017 | 12:45

Βρετανία: Σφραγίδα στις πρόωρες εκλογές βάζει η Βουλή των Κοινοτήτων

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Διεθνή

H Bουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας αποφασίζει την Τετάρτη αν θα κάνει δεκτή την πρόταση της Τερέζα Μέι για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου. 

Ο «Νόμος για σταθερές κυβερνήσεις πλήρους θητείας» απαιτεί τα 2/3 των βουλευτών για να επιτρέψει την πρόωρη προσφυγή και φαίνεται ότι αυτές οι έδρες υπάρχουν. Σχεδόν όλοι θέλουν εκλογές, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν που δεν πηγαίνουν καθόλου καλά στις δημοσκοπήσεις, χαιρέτισαν την απόφαση της πρωθυπουργού να προκηρύξει κάλπες, με την ελπίδα ότι θα τα πάνε καλύτερα. Οι δημοσκοπήσεις βέβαια λένε ότι θα καταποντιστούν.

Οι Φιλελεύθεροι που κυβερνούσαν με τον Ντέιβιντ Κάμερον στην πρώτη θητεία του και στη συνέχεια σχεδόν εξαφανίστηκαν από το πολιτικό σκηνικό, θα ψηφίσουν υπέρ της προσφυγής στις κάλπες, με την ελπίδα ότι το εκλογικό σώμα θα τους ενισχύσει. Οι ίδιοι άλλωστε δηλώνουν ότι είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να σταματήσει την αυτοδυναμία των Συντηρητικών.

Το σκωτσέζικο SNP της Νίκολα Στέρτζεον που σάρωσε στις εκλογές του 2015, έχει αποφασίσει την αποχή. Η ίδια η Στέρτζεον είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το θέμα του νέου δημοψηφίσματος, αλλά χρειάζεται την έγκριση του Λονδίνου. Μια ενισχυμένη Μέι από την κάλπη του Ιουνίου θα κάνει σαφώς πιο περίπλοκο το όλο ζήτημα.

Η απόφαση της πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές αιφνιδίασε το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, αλλά και υπουργούς της.

Η ίδια άλλωστε είχε δηλώσει κατ' επανάληψη ότι θα εξαντλήσει την πενταετία που κέρδισε ο Κάμερον το 2015, δίνοντας στους Συντηρητικούς την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η Μέι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «ζύγισε» όλα τα ενδεχόμενα στη διάρκεια των πασχαλινών της διακοπών στην Ουαλία.

Και αποφάσισε, όπως εξήγησε, να πάει στις κάλπες, ώστε να πάρει την έγκριση των Βρετανών και να προχωρήσει το Brexit.

«Υπήρχαν κάποιοι που μας έβαζαν συνέχεια εμπόδια» υποστήριξε. Για την πρωθυπουργό μια νωπή λαϊκή εντολή θα κάνει πιο ισχυρή την κυβέρνησή της -και το Λονδίνο γενικότερα- στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.

«Αν συνεχίζαμε μέχρι το 2020 θα μας έβλεπαν όλο και πιο αδύναμους, επειδή θα πλησίαζαν οι εκλογές. Θέλω να πηγαίνω στην Ευρώπη και να ξέρουν ότι έχω τη στήριξη των πολιτών στο σχέδιο για το Brexit» τόνισε.

Σημειώνεται τέλος ότι από το 1990, όταν παραιτήθηκε η Μάργκαρετ Θάτσερ (πρωθυπουργός την περίοδο 1979-1990) η Μέι είναι η τρίτη πρωθυπουργός που πέρασε την πόρτα με το Νο 10 στην Ντάουνινγκ Στριτ χωρίς να έχει εκλεγεί.

Το 1990 ανέλαβε πρωθυπουργός ο Συντηρητικός Τζον Μέιτζορ, ο οποίος κέρδισε εκλογικές μάχες και έμεινε στην πρωθυπουργία μέχρι το 1997.

Το 2007 ο Γκόρντον Μπράουν διαδέχθηκε τον Τόνι Μπλερ (πρωθυπουργός το διάστημα 1997-2007) των «Νέων Εργατικών», αλλά έχασε το 2010 από τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Και ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχώρησε το 2016 μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα που έφερε το Brexit.

 

Πηγή: in.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel