Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Συγκλονιστικό ηχητικό: Οι τελευταίος διάλογος του πιλότου πριν τη συντριβή | Καλούσε απεγνωσμένα «Βοήθεια»

banner roots

Συγκλονιστικό ηχητικό: Οι τελευταίος διάλογος του πιλότου πριν τη συντριβή | Καλούσε απεγνωσμένα «Βοήθεια»
01.12.2016 | 08:37

Συγκλονιστικό ηχητικό: Οι τελευταίος διάλογος του πιλότου πριν τη συντριβή | Καλούσε απεγνωσμένα «Βοήθεια»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Ο πιλότος του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Κολομβία προειδοποίησε μέσω του ασυρμάτου ότι τα καύσιμα εξαντλούνταν και ότι το αεροπλάνο βρισκόταν σε έκτακτη ανάγκη, αποκαλύπτουν οι τελευταίες του επικοινωνίες.

Στην αεροπορική τραγωδία έχασαν την ζωή τους 71 άνθρωποι, μεταξύ αυτών σχεδόν όλα τα μέλη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Μόλις 6 άνθρωποι που επέβαιναν στην πτήση της εταιρείας LAMIA Bolivia επέζησαν, μεταξύ αυτών τρεις ποδοσφαιριστές της ομάδας Σαπεκοένσε.

«Κυρία, πλήρης διακοπή λειτουργίας των οργάνων στην πτήση 933 της LAMIA, υπάρχει πλήρης διακοπή των ηλεκτρονικών συστημάτων, είμαστε χωρίς καύσιμα» ακούγεται η φωνή του Βολιβιανού κυβερνήτη Μιγκέλ Κουιρόγκα ενώ απευθύνεται προς το πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μεντελίν σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο που προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

«Έκτακτη ανάγκη στα καύσιμα, κυρία» προσθέτει, ζητώντας να του δοθεί επειγόντως άδεια προσγείωσης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν του δόθηκε αρχικά η άδεια προσγείωσης καθώς αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετώπιζε αεροσκάφος της εταιρίας Viva Colombia που έλαβε πρώτο την άδεια από τον Πύργο Ελέγχου.

Όταν ο Πύργος Ελέγχου μίλησε στον πιλότοι και του είπε πως υπάρχει ελεύθερος διάδρομος για να προσγειωθεί, ο Μιγκέλ Κουιρόγκα επέμενε να ζητά να "αδειάσει" ο διάδρομος, ενώ προσπαθούσε να πλησιάσει το αεροδρόμιο.

Η συνέχεια είναι τραγική. Η υπάλληλος ακούγεται στο ηχητικό να αναφέρει πως έχει χαθεί το σήμα στο ραντάρ και ζητά από τον πιλότο να την ενημερώσει για την πορεία του αεροσκάφους. Ακολουθεί διάλογος και ανταλλαγή πληροφοριών για το ύψος, τα μίλια και άλλα δεδομένα με τον κυβερνήτη να ενημερώνει πως βρισκόταν στα 9.000 πόδια. «Σε τι ύψος είστε τώρα; Θέση;», ρωτάει ξανά η υπάλληλος στον Πύργο Ελέγχου, δυστυχώς όμως δεν έλαβε καμία απάντηση.

 

Ο Μιγκέλ Κουιρόγκα

Η μαρτυρία συγκυβερνήτη άλλου αεροσκάφους

Τα όσα αναφέρονται στο ηχητικό αυτό ντοκουμέντο συμπίπτουν με τη μαρτυρία του συγκυβερνήτη ενός αεροσκάφους της εταιρείας Avianca που πετούσε σε κοντινή απόσταση. Ο συγκυβερνήτης άκουσε στον ασύρματο το αεροσκάφος της LAMIA να προειδοποιεί ότι δεν έχει πλέον καύσιμα και πρέπει να προσγειωθεί.

«Βοήθεια, βοήθεια. Βοηθήστε μας να φθάσουμε στον διάδρομο προσγείωσης. Βοήθεια, βοήθεια» περιέγραψε ο Χουάν Σεμπάστιαν Ουπεγκούι, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πιλότου του τραγικού αεροσκάφους, όπως καταγράφθηκαν σε μια ηχογράφηση που επίσης μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. «Κατόπιν όλα τελείωσαν. Όλοι μας αρχίσαμε να κλαίμε».

Ένας επιζώντας, ο Βολιβιανός τεχνικός της πτήσης Έρβιν Τουμίρι, δήλωσε ότι σώθηκε καθώς ακολούθησε πιστά τις οδηγίες ασφαλείας, ενώ οι άλλοι πανικοβλήθηκαν.

«Πολλοί επιβάτες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να ουρλιάζουν» είπε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol της Κολομβίας.

«Έβαλα την τσάντα μου μεταξύ των ποδιών μου και πήρα την θέση εμβρύου όπως συστήνεται».

Ερευνητές από την Βραζιλία συμμετέχουν στις έρευνες που επικεντρώνονται στα δύο μαύρα κουτιά. Η Βολιβία όπου εδρεύει η εταιρεία LAMIA και η Βρετανία επίσης έστειλαν ειδικούς να βοηθήσουν.

Το αεροσκάφος «πέρασε πάνω από το σπίτι μου, αλλά δεν έκανε θόρυβο» δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας, η Νάνσι Μουνιόζ, 35 ετών. «Η μηχανή πρέπει να είχε σταματήσει να λειτουργεί».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το