Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Μίνι σύνοδος κορυφής στην Ιταλία | Ανησυχούν για το μέλλον της Ευρώπης

banner roots

Μίνι σύνοδος κορυφής στην Ιταλία | Ανησυχούν για το μέλλον της Ευρώπης
23.08.2016 | 08:14

Μίνι σύνοδος κορυφής στην Ιταλία | Ανησυχούν για το μέλλον της Ευρώπης

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Σε μια «μίνι σύνοδο Κορυφής» οι ηγέτες της Γερμανίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, συναντήθηκαν στο αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε, ανήσυχοι για το μέλλον της Ευρώπης, προσδοκώντας για μια «νέα αρχή».

Οι Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι συζητούν τις επιπτώσεις μετά το Brexit αλλά και την ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στους κόλπους της ΕΕ με την λιτότητα να έχει αυξήσει τις φυγόκεντρες τάσεις από ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές.

Παράλληλα θα εξετάσουν τους τρόπους που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, μετά το σοκ της απόφασης των Βρετανών πολιτών να εγκαταλείψουν την Ένωση.

Ρέντσι: Η Ευρώπη δεν τελείωσε με το Brexit

Στην συνέντευξη Τύπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας, θέλησε να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα:

«Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει! Και πρόθεση μας είναι να γράψουμε μια νέα σελίδα  για το μέλλον της Ευρώπης» υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός. 

Άγκελα Μέρκελ.

«Οι λαϊκιστές πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι η αιτία όλων των κακών. Δεν είναι έτσι. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι η λύση στα σοβαρά προβλήματα της εποχής μας», πρόσθεσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ζήτησε, παράλληλα, «ισχυρά μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και για την καταπολέμηση της ανεργίας, επενδύσεις ποιότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι στο νησί του Βεντοτένε και στο διπλανό νησί του Σάντο Στέφανο θα δημιουργηθεί ένα πανεπιστήμιο ανοικτό σε όλους τους ευρωπαίους νέους. Πρόκειται να μετατραπεί, δηλαδή, σε πανεπιστήμιο η φυλακή στην οποία εξέτισαν ποινές εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Ιταλός, σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Σάντρο Περτίνι.

Ο Ματτέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «από την αρχή του χρόνου, έφτασαν στην Ιταλία 102.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την ίδια χρονική περίοδο, το 2015, ήταν 105.000». «Πρέπει να σώζουμε όλους τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν, αλλά πρέπει και να πάμε στην Αφρική και να παρέμβουμε, με συνεργασίες με τις χώρες διέλευσης των μεταναστών. Απαιτείται να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Θέλησε να τονίσει, δε, ότι μετά το Βεντοτένε, πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές συναντήσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβριο και, τον ερχόμενο Μάρτιο στην Αιώνια Πόλη, ο εορτασμός των εξήντα χρόνων από τις Συνθήκες της Ρώμης, με τις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Ο κ. Ρέντσι δήλωσε επίσης ότι: «στην συνάντηση μας θα συζητήσουμε επίσης για τα οικονομικά θέματα. Χρειαζόμαστε ισχυρά μέτρα και επενδύσεις που θα συνδέονται με την ποιότητα και θα συνοδεύονται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος συμφώνησε, τέλος, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Ολάντ: Κινδυνεύουμε με διαίρεση

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «Χάρη σε άνδρες, όπως ο Σπινέλι αναπτύχθηκε η ιδέα της διασφάλισης της ειρήνης μεταξύ των λαών, ενώ παράλληλα ξεκίνησε επίσης την ιδέα της κοινής αμυντικής πολιτικής για την Ευρώπη».

Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη πρέπει σήμερα να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερα την άμυνα της και θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να προστατεύσει αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα, χρησιμοποιώντας από κοινού την πληροφόρηση που έχει το κάθε κράτος».

«Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερο συντονισμό και περισσότερους πόρους στον τομέα της άμυνας αν πρόκειται η Ευρώπη να προστατεύσει επιτυχώς τον εαυτό της και τα κράτη-μελη της», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μέρκελ: Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την εσωτερική ασφάλεια

Η Ανγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Οπως είπε, η προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών του δείπνου εργασίας στο οποίο παρακάθησαν αμέσως μετά οι τρεις ηγέτες.

«Σήμερα θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού για μια ασφαλή Ευρώπη στην οποία θα ζούμε σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες μας» είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την εσωτερική ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας».

«Είμαστε αντιμέτωποι με πολύ σημαντικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το μεγάλο κύμα προσφύγων που φθάνουν στην ήπειρο και πρέπει να βελτιώσουμε περαιτέρω τον μηχανισμό ελέγχου και προστασίας των συνόρων», υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ακόμη η κ. Μέρκελ δήλωσε: «Στην συνάντηση μας θα συζητήσουμε για την μεταναστευτική κρίση και τον ελέγχο των παράκτιων συνόρων μας, αλλά πιστεύω ότι χρειαζόμαστε απαραιτήτως τη συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες».

«Η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση πράγμα, και χωρίς αυτή τη συμφωνία δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση» είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε «χρειάζεται επίσης να κάνουμε περισσότερα με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν, διασφαλίζοντας ένα περιβάλλον που μπορούν να παραμείνουν στις πατρίδες τους».

Η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε επίσης του Συμφώνου Σταθερότητας και του Σχεδίου Γιούνκερ για την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η Ιταλία έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για ένα βιώσιμο μέλλον».

Η συμβολική επιλογή του τόπου συνάντησης

Το μήνυμα που επέλεξαν να στείλουν οι Ρέντσι, Μέρκελ και Ολάντ, ξεκίνησε από την διόλου τυχαία επιλογή του τόπου συνάντησής τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον Ιταλό πρωθυπουργό επισκέφθηκαν τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι, του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης», που βρίσκεται στη νήσο Βεντοτένε. 

Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται συχνά στο έργο του άνδρα που θεωρείται ως ένας εκ των μεγάλων εμπνευστών του ευρωπαϊκού σχεδίου, τον οποίο ο Μπενίτο Μουσολίνι φυλάκισε το 1941 σε αυτή τη νήσο, μεταξύ της Ρώμης και της Νάπολης.

Πάνω στο αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι ευελπιστούν να τεθεί ο θεμέλιος λίθος για τη συμφωνία της Ευρώπης, για μια νέα αρχή μετά το Brexit. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμιστεί έως το 2017 ή θα χάσουμε», όπως έκανε έκκληση πρόσφατα ο Ρέντσι.

Η συνάντηση των τριών ηγετών στη Μεσόγειο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα κι η οποία συγκλήθηκε στον απόηχο του Brexit.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel