Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Δημιουργείται ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά των τζιχαντιστών

banner roots

Δημιουργείται ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά των τζιχαντιστών
27.11.2015 | 08:14

Δημιουργείται ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά των τζιχαντιστών

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Ένα ενιαίο δυτικό μέτωπο απέναντι στους τζιχαντιστές φαίνεται ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται, μετά από τις στρατηγικές διπλωματικές επαφές του Γάλλου Πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ με Ευρωπαίους ηγέτες, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συμφωνία για εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά και ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών κατέληξαν οι Φρανσουά Ολάντ και Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από τετ-α-τετ στο Κρεμλίνο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν και στον καλύτερο συντονισμό αεροπορικών επιχειρήσεων των δυνάμεων στη Συρία, με στόχο να αποφευχθούν ατυχήματα και να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων.

«Θέλουμε να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους των επιθέσεων του Παρισιού» είπε με τη σειρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε, ταυτόχρονα, ότι όσοι χρησιμοποιούν τους τρομοκράτες για «πολιτικούς σκοπούς» παίζουν με τη φωτιά. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Αλλά σίγουρα, περιστατικά όπως η κατάρριψη αεροσκαφών μας και οι θάνατοι στρατιωτών μας...είναι απολύτως απαράδεκτα» τόνισε ο κ. Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, όμως, αρνήθηκε να παρεκκλίνει της θέσης του όσον αφορά τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι για την τύχη του θα πρέπει να αποφασίσει ο συριακός λαός. Οι σχέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Άσαντ αποτελούν «αγκάθι» για τις ΗΠΑ, καθώς ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο κ. Άσαντ θα πρέπει να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε δημοκρατικές εκλογές.

«Για αυτή (τη πολιτική λύση) υπάρχουν απαραίτητοι όροι, που πρέπει να τηρηθούν. Πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, μια ανεξάρτητη κυβέρνηση κατά την μεταβατική περίοδο. Αυτή η μεταβατική περίοδος πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος, στη διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες όλες οι πολιτικές παρατάξεις και οργανώσεις, Σύροι της διασποράς θα συμμετάσχουν», δήλωσε από την πλευρά του ο Ολάντ.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το ρωσικό και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό ξεκίνησαν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός», δήλωσε ο Ολάντ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για τον σχηματισμό μιας διευρυμένης και ισχυρής συμμαχίας για την καταπολέμησης τη τρομοκρατίας, ενώ τόνισε πως έφτασε η ώρα για τις χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία να αναλάβουν την ευθύνη τους για όσα εξελίσσονται και να συντονίσουν τα βήματα τους.
Στον αγώνα και η Γερμανία

Στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών μπαίνει από σήμερα και η Γερμανία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να ανακοινώνει σήμερα αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου Tornado, αεροπλάνα ανεφοδιασμού και μια φρεγάτα θα τεθούν στη διάθεση της Γαλλίας για τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η φρεγάτα θα συμβάλει στην προστασία του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού θα τροφοδοτούν με καύσιμα γαλλικά μαχητικά εν πτήσει, προκειμένου να είναι εφικτές περισσότερες ώρες επιχειρήσεων.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισλαμικό Κράτος, το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Συρία. Είπαμε "ναι" στην στήριξη (σ.σ. της Γαλλίας) και η απόφαση εδράζεται απόλυτα στο Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι «το να διαθέσουμε αυτά που μπορούμε και τα οποία μπορούμε και πολιτικά να δικαιολογήσουμε» είναι και θέμα αξιοπιστίας.

«Χρειαζόμαστε και στρατιωτικά μέσα για να σταματήσουμε και να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτή η θηριωδία που δεν σέβεται τον άνθρωπο μπορεί κάποια στιγμή να πλήξει και εμάς» ολοκλήρωσε λέγοντας.

 

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel