Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Τα πλατώνια της Λήμνου: Προστασία ή Διαχείριση; | Μέρος 1ο

banner roots

Τα πλατώνια της Λήμνου: Προστασία ή Διαχείριση; | Μέρος 1ο
14.11.2016 | 15:40

Τα πλατώνια της Λήμνου: Προστασία ή Διαχείριση; | Μέρος 1ο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει η Άννα Τοσούνογλου

Το ντάμα ντάμα ντάμα (ναι, τρεις φορές το «ντάμα»), το ονομαζόμενο πλατώνι της Λήμνου, είναι ένα είδος ελαφιού το οποίο μας ήρθε από τη Ρόδο τη δεκαετία του '70. Μια πολύ όμορφη κι έξυπνη κίνηση, η οποία σταδιακά μπορεί να αναδείξει το συγκεκριμένο ζώο σε έμβλημα του νησιού μας.

Το θέαμα ενός πλατωνιού μέσα στην αγορά της Μύρινας εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη αλλά και τον ίδιο τον κάτοικο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πλατώνια δεν είναι «θέαμα». Είναι ένα άγριο είδος ζώου με ανάγκες και θέματα που χρήζουν προσοχής.

Τα πλατώνια δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση ή απειλούμενο είδος στη Λήμνο αλλά εισαγόμενο, άρα δεν έχει νόημα να μιλάμε για προστασία. Επιβάλλεται όμως να μιλάμε για τη διαχείρισή τους, η οποία φυσικά εμπεριέχει και την έννοια της προστασίας τους. Λέω «επιβάλλεται» γιατί τα πλατώνια δεν πρέπει να ειδωθούν αποκλειστικά ως τουριστική ατραξιόν, όμορφο θέαμα ή σύμβολο του νησιού μας. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος εκ μέρους μας. Ό,τι αποφάσεις διαχείρισης ληφθούν (κάποια στιγμή στο μέλλον...) θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το γεγονός ότι ένα νέο είδος ζώου προστέθηκε στην ήδη υπάρχουσα πανίδα και το οικοσύστημα του νησιού μας με αντίστοιχες συνέπειες. Γιατί οι συνέπειες έχουν ήδη εμφανιστεί και δεν πρέπει να τις παραγνωρίσουμε, ούτε να καθυστερήσουμε στην αντιμετώπισή τους.

Τα τρία αρχικά πλατώνια που αφέθηκαν στο Κάστρο της Μύρινας αυξήθηκαν σε αριθμό, και δεδομένου ότι ζουν σε κοπάδια που κατά την αναπαραγωγική περίοδο αλλάζουν δομή και τα νεαρά αρσενικά απομακρύνονται, με τον πιθανό ανταγωνισμό με τα αγριοκάτσικα του Κάστρου για τα λίγα τροφικά διαθέσιμα, ήταν αναμενόμενο να αρχίσουν να απομακρύνονται από το αρχικό μέρος τοποθέτησής τους. Γι'αυτό βλέπουμε πλέον πλατώνια σε διάφορα χωριά όπως Πλατύ, Θάνος μέχρι και Καμίνια.

Πολλές φορές γίνονται σχολιασμοί και αποσπασματικές προσπάθειες σχετικά με τα πλατώνια μας, αλλά μέχρι στιγμής όλες αποβαίνουν άκαρπες. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Είναι θέμα αφέλειας κι απλά το αφήνουμε στην τύχη του κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει;

Μήπως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τις τυχόν επιπτώσεις σε βάθος χρόνου, π.χ. 10-20 χρόνια από τώρα;
Είναι το θέμα τόσο περίπλοκο που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να χαράξει συγκεκριμένο σχεδιασμό και να επιμείνει στην υλοποίησή του;
Και το κερασάκι για τους φίλους συνωμοσιολόγους αλλά και για κάθε σκεπτόμενο άτομο, μήπως εν τέλει εξυπηρετεί η εξίσωση:

Κουνέλια + Πλατώνια = Εγκατάλειψη υπαίθρου + Ερημοποίηση εδάφους => Ανεμογεννήτριες (μιλάμε για πολλές ανεμογεννήτριες όμως)

Ας ανοίξουμε έναν δημόσιο διάλογο ώστε κάποια στιγμή να καταλήξουμε επιτέλους κάπου.

ΥΓ. Με πρωτοβουλία του Φιλοζωικού Σωματείου Λήμνου ανοίγουμε έναν δημόσιο διάλογο για τα Πλατώνια.

Παρ' όλ' αυτά η σειρά κειμένων που ετοιμάζω, με το πρώτο μέρος το οποίο διαβάσατε, είναι προσωπικά και δεν τα υπογράφω ως γραμματέας του Φιλοζωικού.

Ως Φιλοζωικό Σωματείο θα τοποθετηθούμε στη συνέχεια.

Ελπίζουμε να υπάρξει συμμετοχή σ' αυτή την προσπάθεια και κυρίως σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης γιατί ως Σωματείο προγραμματίζουμε κι επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το