Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Νίκος Βαγιάκος: Ως βετεράνος ποδοσφαιριστής γράφει…

banner roots

Νίκος Βαγιάκος: Ως βετεράνος ποδοσφαιριστής γράφει…
13.09.2016 | 19:11

Νίκος Βαγιάκος: Ως βετεράνος ποδοσφαιριστής γράφει…

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Του Θεόδωρου Ι. Μπαβέα

Με αυτά τα δυο βιβλία, ο Νίκος ο Βαγιακος πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο τον έχει ξεπεράσει, όμως αυτό δεν μπορεί τουλάχιστο να το αποδείξει με τα γραπτά του, γιατί η μπάλα ήταν και είναι η αγάπη, είναι το πάθος του, γιατί ξεκάθαρα γράφει ότι η θεά μπάλα... από το τόπι μέχρι τη δερμάτινη, είχε καθοριστική επίδραση στη ζωή του, και αναφέρει με καλολογικά στοιχεία και λογοτεχνικό ύφος, ότι έχει πλέον ''ερωτική ''σχέση ''με τη μπάλα και δηλώνει ότι ενώ '''εγώ την κλωτσούσα εκείνη ανταποκρινόταν''', κι ένιωθα στη συνεχεία το μεγαλείο και τη γοητεία αυτής της σχέση μας.

Ξαναζεί πάλι την εφηβεία, αλλά με μια ωριμότητα, ενώ έχει μια παθιασμένη υπερβολή ,το νοιώθω γιατί μαζί μπήκαμε στη 8/ δεκαετία , και τα παιδιά μετά την κατοχή, ήταν πιο δυναμικά ,και γιατί η φτώχεια , η κοινωνική ανέχεια ,ήταν τεράστια ακόμη και στα παιχνίδια μας .... όμως για αυτό το σκοπό, αυτόδημιουργούσαμε. Έζησα και εγώ το μετά κατοχικό αρχέγονο ποδόσφαιρο ,από τότε που παίζαμε με το πάνινο το τόπι ,και τις περισσότερες φορές ξυπόλυτοι ,στις αλάνες , στα χωράφια, στο δρόμο ,τις γειτονίες και μετά στο γήπεδο.

Ο Νίκος με αυτά τα δυο βιβλία ξαναζεί άλλη μια φορά το παιχνίδι.... στο δικό του κόσμο , στο κόσμο του Λημνιακού ποδοσφαίρου Τον θαυμάζω και τον συγχαίρω για αυτή τη συγγραφή , διότι νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο να γράψεις ....για το ποδόσφαιρο .. παρά να παίξεις μπάλα Θέλω τέλος να ευχαριστήσω τον Νίκο γιατί η προσφορά του μεγιστοποιείτε διότι το ιστορικό έργο που έγραψε απετέλεσε ευγενή δωρεά για οικονομική ενίσχυση στην Α.Ε .Λήμνου εις την οποία παραχώρησε τα συγγραφικά του δικαιώματα.

Δεν είναι μόνο οι βιωματικές αναμνήσεις, οι ιστορίες γεμάτες συναίσθημα και νοσταλγία ,ούτε η θριαμβολογία και η αποτυχία στον αγώνα , ούτε ο ενθουσιασμός της νίκης, και η απογοήτευση της ήττας, στα νεανικά μάτια του και στο ψυχισμό του έφηβου τότε ποδοσφαιριστή , ούτε οι παραστάσεις, οι αφηγήσεις, παλαιών ποδοσφαιριστών ,παραγόντων, και φιλάθλων, αλλά ο Νίκος ακόμη και σήμερα το ζει συστηματικά , έχει ένα παθιασμένο δέσιμο ,και τώρα ασχολείται αρκετά χρόνια με σοβαρότητα,ερευνητή, με τη θεματολογία και την ιστορία του ποδοσφαίρου.

Έτσι ως βετεράνος ποδοσφαιριστής αναλύει το ποδόσφαιρο από το παιχνίδι μέχρι αυτό το ομαδικό άθλημα ,γενικά, ιστορικά , τεχνικά, οργανωτικά ,ως ένα λαϊκό κοινωνικό άθλημα, όπως τότε που ήταν εν ενεργεία παίκτης!! Ζει ακόμη σήμερα τον κόσμο του ποδοσφαίρου ως παίκτης '΄ ήταν όπως λένε άλλοι επίλεκτος, ενώ είναι ένας καταξιωμένος οικογενειάρχης και επιτυχημένος επιχειρηματίας '' Το βουητό του γηπέδου ,οι ιαχές ,και τα συνθήματα των φιλάθλων αντηχούν ακόμη στα αυτιά του 'αλλά και ως βετεράνος , και ως συγγραφέας σήμερα ,προσφέρει σημαντικό πρωτοποριακό έργο για το ποδόσφαιρο της Λήμνου Δημιούργησε σημαντικό έργο γιατί περιγράφει και καταγράφει την ιστορία του Λημνιακου ποδοσφαίρου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό μιας περίοδο,την οποία έζησε γιατί έδωσε πολλούς αγώνες ...από το παιχνίδι στη γειτονιά μέχρι μέσα στα γήπεδα.
Τέλος έκανε έρευνα ρώτησε ,έμαθε, διάβασε , άκουσε και θέλει με πάθος κάποιος να συνεχίσει το έργο του ...Πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος όχι μόνο από τη παρουσία και την αγωνιστικότητα του ,στα τότε σκληρά γήπεδα, σε εποχές μεταπολεμικές ,κοινωνίες φτωχές, δύσκολες, άλλα γιατί διατηρώντας ακόμη δύναμη, ωριμότητα ,μετριοπάθεια, πίστη, αγωνιστικότητα ,θέληση, μας εντυπωσιάζει σήμερα ως ένας έμπειρος μελετητής ερευνητής λαογράφος με το όνομα του να συνδέεται πλέον με την ιστορία του Λημνιακου ποδοσφαίρου.

Έτσι φωτίζει με τη δύναμη της ιστορίας, Συλλόγους ,παίκτες ,παράγοντες και κοινωνικές και αγωνιστικές περιόδους στο Νησί , δίνοντας διακριτές θέσεις στο θρόνο της ιστορίας της Λήμνου ,για τον καθένα ,όπως ιστορικά καταγράφετε η ιστορία του καθενός ενώ το ποδόσφαιρο θα ακολουθεί την εξελικτική του πορεία στη κοινωνίας μας Έτσι με το έργο του δεν απαγκιστρώνεται από τις θολές και φθίνουσες αναμνήσεις του ,όπως περιγράφει, τώρα έχουν φωτιστεί και αποτυπωθεί στο χαρτί της ιστορικής μνήμης και έχουν πάρει ξεχωριστεί δυναμική αυτές οι αναμνήσεις ,όχι μόνο για τον ίδιο και τους συναθλητές τους άλλα για όλους τους νεολαίους που έπαιξαν ή δεν έπαιξαν ποδόσφαιρο τις περιόδους τις οποίες χρονολογικά περιγράφει ,ενώ πολλοί δεν βρίσκονται στη ζωή. Κάθε παλιά ασπρόμαυρη, η έγχρωμη ξεθωριασμένη φωτογραφία σωστά χρονολογικά δοσμένη στον αφηγηματικό τόπο και χρόνο του βιβλίου του,είναι μια ομάδα ζωής ,είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας του τότε Είναι πια αυτές οι φωτογραφίες ζωντανές.... ο Νίκος τους έδωσε πνοή δύναμη με τη γραφίδα του είναι γεμάτες συναίσθημα μνήμες νοσταλγία θύμησή είναι το παρελθόν ανθρώπων του τότε σήμερα ... και οι οποίοι ξαναζωντανεύουν στα μάτια αυτών που ξεφυλλίζουν το βιβλίο της ιστορίας ... και για ,τους οποίους αναφέρετε με σπουδή και αγάπη, στο αφήγημα του ,και μάλιστα με ενθουσιασμό ,με ιδιαίτερο σεβασμό, θαυμασμό , και εκτίμηση τους περιγράφει, αναβιώνοντας την προσωπικότητα του καθενός ,από αυτούς όπως,αθλητές συναθλητές,αντιπάλους και παράγοντες, ώστε να μας συντροφεύουν και αυτοί μέσα από τις περιγραφές του Βαγιακου σε αυτό το ιστορικό ποδοσφαιρικό σεργιάνι της Λήμνου όπως αναφέρει.

Όλα αυτά σήμερα για το Νίκο έχουν μια ζωντανή δυναμική ,μια προτροπή και επομένως είναι ένα κομμάτι από τη ζωή του που θα τον συνοδεύει πάντα Μεγάλωσε με το ποδόσφαιρο και τώρα του ανήκει πιο πολύ, διότι όχι μόνο έπαιξε καλή μπάλα ,άλλα ασχολήθηκε τεχνικά και οργανωτικά με αυτό Τώρα όμως που μεγάλωσε μόνο ηλικιακά ......μετά από σκληρή προπόνηση σωματική και πνευματική ..... πήρε μια πολύ δύσκολη και χρονοβόρα σημαντική απόφαση για το ποδόσφαιρο ,να κάνει πρωταθλητισμό,να το καταγράψει, να το συμμαζέψει ιστορικά στατιστικά ,είναι άξιος επαίνων Έργο δύσκολο και μάλιστα τώρα έτρεξε πολλά ημίχρονα...!!! γι αυτή τη μοναδική ποδοσφαιρική ιστορία του Νησιού κουράστηκε ίδρωσε.... για να γράψει αυτά τα σημαντικά κατά την ταπεινή μου γνώμη , δυο ποδοσφαιρικά ιστορικά ....ζωντανά εγχειρίδια , με μεγάλη ιστορία και έδωσε στους παλιούς χαρά και νοσταλγία και τίμησε με σεβασμό αυτούς οι οποίοι δεν είναι κοντά μας.

Είναι ζωντανά απλά ανθρωπινά ,γραμμένα με αφηγηματικό παραστατικό λόγο ώστε με παρέσυραν και εμένα οι οποίες είναι χιλιάδες εικόνες σε αυτό το ταξίδι των αναμνήσεων του γύρω από ποδόσφαιρο της Λήμνου γιατί και εγώ έπαιζα μικρός αλλού.... άλλα μετά μόνο φίλαθλος και ιατρός αγώνων Η εγκατάσταση στο νησί είχε σαν συνέπεια να δω να μάθω να αναζητήσω και να ενημερωθώ Τι ήταν αυτό ένδοξο ποδοσφαιρικό παρελθόν που το 1972 ήταν σε λήθαργο !!! Μετά το Υπηρέτησα και εγώ και το έργο μου έχει κριθεί θετικά ή αρνητικά πάντως νοιώθω υπερήφανος και τιμή που ήμουν πρόεδρος και στον Παλημνιακο.

Πολλά χρόνια .. όταν γνώρισα το ΝΙΚΟ... από την εποχή του΄΄ ΜΥΡΟΒΛΥΤΗ ΄΄΄45 χρόνια πριν ......με είχε εντυπωσιάσει η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και αποδεικνύεται ότι ήταν χρονιά νόσος σχεδόν αθεράπευτη ... και μάλιστα υποτροπιάζουσα ..Νίκο .....ΥΓΕΙΑ !! Υγεία προσωπική και οικογενειακή και κάθε ΕΥΤΥΧΙΑ.

Σεπτέμβριος 2016

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το